Att färga med naturens egna råvaror. 

 För flera år sedan hittade jag en fantastisk bh som satt perfekt, enda kruxet var att den var vit och inte naturfärgad, den färg som jag var ute efter. ”Du kan väl färga den sa kvinnan i affären”. Det kändes verkligen som överkurs att köpa en ganska dyr bh, köpa färg och efter färgningen rengöra tvättmaskinen. Nej det kändes inte aktuellt. ”Det är bara att lägga den i varmt vatten med två tepåsar”, sa kvinnan när hon såg min tveksamma uppsyn.

Recept på nätet

Sagt och gjort när jag kom hem googlade jag och hittade snabbt ett recept på hur man skulle göra.

Jag tog fram en stor kastrull, kokade upp cirka 3 liter vatten som jag lät svalna några minuter så det inte skulle vara allt för varmt. På nätet stod det att för varmt vatten kan förstöra plaggets resår. I med bh:n och två tepåsar. Under några minuter rörde jag sakta runt i kastrullen med en träslev för att ”färgen” skulle fördela sig jämnt. Min dotter som då var i åtta års åldern tittade på med stora ögon och jag kunde höra henne berätta för sin pappa att ”mamma kokar sin bh i te……..”

Resultatet

 Tada, där hade jag en hudfärgad bh. Bh:n fick torka för att färgen skulle sugas in ordentligt i tyget. Efter det handtvättade jag den för att inte gå omkring och lukta te. Hur lätt som helst och inte förlorade den färgen heller trots många tvättar.

Färga linneservetter med avokado

 Jag fick verkligen blodad tand av att färga med te och dottern som såg resultatet blev också intresserad (när hon förstod att hennes mamma inte blivit helt knasig) tillsammans läste vi på nätet om att färga med naturliga råvaror. Jag hade åtta linneservetter som började se allt annat än vita ut. Tänkte att lite gammelrosa skulle matcha min stora grå linneduk.

Vi läste och fick veta att avokado skulle färga linne eller bomullstyger rosa. Första tanken är kanske att om man färgar med avokado borde det ge tyget en grön eller brun färg, inte rosa men eftersom servetterna var vitsolkiga tyckte jag, påhejad av dottern, att det inte gjorde så mycket om resultatet inte blev perfekt.

Så här gjorde vi

Jag kokade upp 3 liter vatten.

Tog fram tre avokados.

Tillsammans delade, gröpte vi ur och la kärnorna och skalet i det kokande vattnet.

 När det hade puttrat på spisen i ca 30 minuter silade jag bort kärnorna och skalet och tillsammans stoppade vi försiktigt ner servetterna i vattnet. Efter det fick kastrullen stå på spisen på svag värme i ca 40 minuter. Jag och dottern turades om att röra i kastrullen, båda tyckte det var lika spännande att se vad som skulle hända med servetterna. Efter 40 minuter var våra servetter vackert rosa och återigen var jag mycket nöjd med resultatet.

 Trots att dottern var ganska restriktiv till allt vad grönsaker hette på den tiden provsmakade hon ett hörn på en avokado-smörgås medan vi väntade på resultatet. Det var både roligt och lärorikt för mig och dottern att upptäcka att grönsaker kan vara till nytta både som mat och färg. Fast i ärlighetens namn tyckte dottern på den tiden att grönsaker passade bäst att färga med.

Tänk på att det måste vara linne eller bomullstyg för att färgen ska fastna.

Lycka till!