När barnet vägrar äta

Hur ofta är det inte som barn vägrar äta eller bara äter ett eller några få utvalda livsmedel. Väldigt många barn har perioder av att vara petiga eller kinkiga med maten. Vissa äter bara pasta under en period medan andra bara vill ha en leverpastejsmörgås. Oftast går det här över men för vissa fortsätter det att vara ett problem. Jobbigast är det oftast för oss vuxna som ena stunden oroar oss över att barnet inte får i sig tillräckligt med näringsriktig mat eller andra stunden blir galna för att barnet inte äter det alla andra i familjen äter. Hur många gånger har vi inte gnisslat tänder över kräsmagade barn som kan ställa till med en scen värdig en av våra större teaterscener om en liten bit lök råkar hamna på tallriken. 

Fokusera på helheten

 

Om nu barnet bara äter en leverpastejsmörgås fundera över vad barnet får i sig. I leverpastej finns det nyttigt protein, i brödet finns det kolhydrater som ger energi och i smöret finns fett som smörjer våra tarmar och leder. Finns det någon liten grönsak på smörgåsen, en bit gurka, ett salladsblad, eller kan man lägga några morotsstavar bredvid smörgåsen? Kanske är en leverpastejsmörgås inte så dumt trots allt.

 

Fokusera inte på vad barnet äter under en måltid. Titta i stället på vad barnet äter under en hel vecka. Kanske märker du då att barnet faktiskt får i sig från alla fyra livsmedelsgrupperna, protein, kolhydrat, fett och antioxidanter, fast inte under en och samma måltid.

 

Matpiratens kortlek

 

Ett annat sätt kan vara att långsamt introducera nya livsmedel. Servera mat som du vet att ditt barn äter. Ta fram Matpiratens kortlek. Lägg ett matpiratkort vid varje livsmedel. Är det grönsaker som barnet för tillfället vägrar äta lägger du fram de gröna korten på bordet och fråga ditt barn:

Vilka grönsaker barnet känner igen och kan namnet på?

Vilken grönsak eller grönsaker barnet skulle kunna tänka sig att provsmaka, kanske vitkål? Lägg kortet med grönsaken barnet kan tänka sig att smaka på tallriken.

Låtsas smaka på kortet. Fråga barnet hur hon tror att vitkål smakar. Att mamma eller pappa låtsas äta ett kort kan vara lite roligt. Låt även barnet låtsassmaka och berätta vad hon tror att det smakar. Nästa gång det är dags för middag ligger kortet och ”vitkålen” i en liten skål på bordet. Ska vi smaka på kortet eller vitkålen? 

Nu utmanar du barnet att smaka på vitkålen. Fråga barnet hur vitkålen smakar, hur är konsistensen, knaprig, mjuk, eller…? Var det som ni trodde? Vågar ni smaka fler gånger? Om ditt barn bara tog en liten tugga och sen tackade nej till mer så låter ni det vara så. Nästa gång ni äter står vitkålen åter på bordet i en skål, ni vuxna äter av den, utan att kräva att barnet ska smaka, och berättar hur god den är, kanske vågar barnet smaka en annan dag.

 

Kämpa på och lycka till

Kram Matpiraten

 

 

Matpiraten