Odla ett intresse tillsammans med barnen: Lek med maten!

Att plantera med barn är ett sätt att få dom intresserade av smaker och mat.

Barn vill ofta se resultat direkt. Därför kan det till en början vara en bra idé att odla något som växer snabbt – till exempel smörgåskrasse som bara efter några dagar är färdig att skörda. Dessutom är krasse både gott och nyttigt, fullt av nyttiga C- och D-vitaminer.

Ta en bit hushållspapper, lägg det på ett fat. Sprid ut fröna jämnt över papperet och vattna. Täck gärna med en bit plastfolie gör några små hål i plasten för att hålla fukten. Det är viktigt att fröna hålls konstant fuktiga. Självklart går det bra att odla krasse i kruka.

Vad tycker barnen om att äta?

Utgå från vad barnen tycker om att äta, då lär de sig vilka kryddor som passar till vad. Tycker ni om pizza – odla basilika eller oregano. Lägger ni gärna kyckling på grillen – odla rosmarin. På sommaren brukar jag ofta göra fruktsallad och jag har precis börjat tillsätta mynta i salladen.

Odla på landet

Min dotter planterade nyligen små färdiga plantor av mynta, gräslök och dill i krukor på landet. På nätet hade hon läst att plantorna mår bäst om man delar på dem innan de planteras ner i jorden. Nu får vi se om det blir någon skillnad på hur kryddorna växer mot förr. Jag har alltid bara tryckt ner plantorna i jorden utan att dela upp dem.

Många kryddor går lika bra att odla ute som inne

Har man inte möjlighet att odla utomhus går det till exempel fint att odla basilika, mynta, persilja, chili och timjan inomhus.