Vinner eller förlorar du matkriget?

Har du tänkt på att vi ofta använder starka ord när vi pratar om det vi vill övervinna uppnå eller ändra på.

Vi slåss för att få vårt äktenskap att fungera.

Vi kämpar med vår partner för att han eller hon ska ändra uppfattning eller förhållningssätt.

Vi strider för att vänner och kollegor ska lyssna på oss.

Vi krigar med barnen för att de ska äta upp sin mat.

Vi slåss, kämpar, strider och krigar. Vi använder oss av starka ord och uttryck som får oss att associera till krig. Vi pratar om vår partner och våra barn som om de skulle vara våra fiender.

Nordanvinden och solen

Jag kom att tänka på den gamla sagan om Nordanvinden och Solen som bråkade om vem av dem som var den starkaste. Just som de grälade som allra värst kom en vandrare förbi, insvept i en stor kappa.

Låt oss komma överens om, sa Solen, att den av oss är den starkaste, som kan få av den där vandraren hans kappa. Kör i ”vind”, sa Nordanvinden surt, och klämde i med en rysligt rasande, ylande kall vindpust mot den stackars vandraren.

Den första vinden fick vandrarens kappa att flaxa till men strax drog han den än tätare omkring sig. Det spelade ingen roll hur mycket Nordanvinden tog i med sina iskalla pustar, vandraren drog bara kappan hårdare och hårdare om sin kropp.

Då började Solen skina. De första strålarna så mjuka och lekande efter Nordanvindens bryska behandling. Vandraren log och löste upp kappan och lät den hänga löst över axlarna.

Solen sken mer och mer och vandraren tog av sig hatten. Efter en stund var det så varmt att han slängde av sig kappen och sökte sig till skuggan under ett träd.

Av sagan kan man lära sig att,
Vänlighet och mild övertalning vinner över styrka och raseri.

Bild från Unga fakta

Ord och tankars påverkan 

Ord och tankar har stor påverkan på våra känslor, beslut och handlande. Är det verkligen det vi vill – föra krig mot vår familj och vänner? Att slåss är både utmattande och stressigt. Kan vi använda andra ord som är mindre laddade? Det handlar inte om att vi ska ge oss, hissa vit flagg utan använda ord som får oss att ändra fokus, se en situation med andra ögon, slappna av.

Vi samarbetar för att få vårt äktenskap att fungera.

Vi tillåter varandra att vara olika.

Vi lyssnar in varandra.

Vi uppmuntrar våra barn att äta upp sin mat.

När vi byter ut de krigiska orden mot ord med en mer positiv känsla ändrar vi inställning och slappnar omedvetet av.

Sluta kriga med dina barn om mat. Börja i stället inspirera och motivera och skulle du inte få barnen att äta en dag, tänk inte att du förlorade kriget, gör det lätt för dig, släpp stridsyxan. Barnen kanske äter imorgon och troligen har de inte svultit ihjäl innan dess.

Skulle du ändå oroa dig för att barnen inte får i sig näringsriktig kost finns vi på Matpiraten redo att inspirera och hjälpa till.