hur Spelar man

Så här spelar man Matpiratens 4 steg! Längre ner så visar vi

två av de sex olika spelsätten.

 

Siffra 1

Matpiraten har symboler som står för de olika livsmedelsgrupperna.  Lär känna honom och märk upp varorna ni har hemma. Paketet innehåller roliga prickar och en fin magnet!

Siffra 2

Spela ett av de sex spelen. Tillsammans kan ni skriva veckomatsedel. Extra roligt är det att handla varorna med Matpiratens kasse som medföljer spelet.

Siffra 3

Laga en god middag med de varor du ”spelat hem”. Känn dig fri att tillsätta ytterligare råvaror och kryddor för extra knorr på maten. Ett smakschema hjälper er att beskriva nya smaker!

Siffra 4

Poängsätt maten genom att dela ut stjärnor i veckomatschemat. Barnens favoriter samlar ni enkelt i kokboken. Nu har kroppen och knoppen fått vad den behöver.

Att mat är så mycket mer än gott eller blää!

Varje barn är unikt och här börjar den spännande resan. Helt klart är köket den mest smakfulla platsen att kunna lära sig. Oändliga upptäcktsfärder och kunskap kan få växa bland kastruller och skedar. Vi lär oss matte, disciplin, förbereda, ordning och reda, diska, ta hand om vår kropp. Kunna känna när kroppen mår bra och hur den pratar när den inte gör det.

Vilken konsistens kan avgöra tillagningen på ett sätt så smaken passar.

Skål med visp 1

Roligt för barnen! laga och äta mat blir kul

Skål med visp 2

Hela familjen! Både för stora och små

Skål med visp 3

Symboler och lek! Introducerar näringsrik mat

Ingredienser

Vanliga frågor

Hur det fungerar!

Kan man använda kortleken på yngre barn?

Javisst! Eftersom Matpiraten är byggd på bilder går det utmärkt. Det handlar bara om intresse och vad du tillåter att de får göra i köket. Så ju tidigare man börjar desto mer god vana får de ☺

Kan man använda kortleken på äldre barn?

Såklart! Ju äldre de är desto viktigare att de har med sig kunskapen. De kan till och med få ansvaret att laga maten helt själv någon dag och då vet du att alla näringsdelar finns med när Matpiraten har visat strukturen.

Jag kan inte själv något om näringslära?

Då är det här ett roligt sätt att börja och att göra det tillsammans låter alla få vara experter på vad sin egen kropp mår bra av att äta.

Kommer barnen sluta äta socker?
När vi först äter mat som får kroppen att må bra så finns det utrymme att äta sött. Suget brukar minska när kroppen är mätt på rätt sätt. Det kan hända att de slutar äta socker men vi ska även vara medvetna om att det söta är gott. Vi dras gärna till det.
De som använt Matpiraten under en tid har känt att det söta inte blir så skön känsla i kroppen och kan börja skilja på hur kroppen mår med för mycket sött eller konstgjorda sötningsmedel. Men det kan ta lite tid och fortsätta att vara nyfikna och ställa frågor som hur kroppen mår efter vad man ätit.
Jag har en fråga som inte är besvarad här
Skicka mig ett mail till jannice@matpiraten.se eller ring 0706090656. Jag finns alltid på den andra ändan av tråden och pratar gärna mat och barn.
Tar det lång tid att spela?
Det finns fem olika spelsätten så att det ska passa er tid för vardagsrutinen. Snabbvarianten är precis som den heter, snabb och tar ca 5 min. Då har ni hela veckan planerad och det är bara att beställa hem eller gå till affären för att handla.
Den variant som heter Finns i sjön kan ta exakt så lång tid ni önskar. Här finns nämligen möjligheten att börja undersöka livsmedlen mer ingående. Vad är det för vitaminer i broccoli t.ex.
Hur gör jag med de andra måltiderna?

När barnen har lärt sig Matpirat metoden som är väldigt enkel kan du med hjälp av den fråga vad barnen fick till lunch i förskola/skolan. Du kommer snabbt märka att det går bocka av alla näringsdelar så vet du att de äter bra även utanför hemmet.

Vad gör jag med petiga barn?

Med Matpiraten så får du grunderna till att förklara vad kroppen behöver för att hålla sig frisk och stark. Låt gärna Matpiraten stå stolt för att det är dessa livsmedel och låt sedan barnen själva välja att äta. Det har visat sig i många undersökningar att vi som föräldrar visar gott föredöme så följer gärna barnen efter när inte tvång eller tjat finns med.

Om de fortfarande inte äter?

Är du i behov av professionell hjälp så uppmanar vi att ni söker det. Matpiraten har gett dig strukturen för att visa vad ni äter och du kan om du tar hjälp beskriva vad ni har erbjudit och vad barnet har valt att äta. Tillsammans med en kostrådgivare eller dietist kan ni undersöka vad som kan hjälpa eller lugna er att barnet får i sig allt med hjälp av kostregistrering.

Är Matpiraten en diet?

Nej, det är inte en diet. Det handlar om att få undersöka, bli nyfiken, våga smaka och beskriva smaker. Allt är tillåtet och att skapa den känslan av vad kroppen behöver för att må bra.

Finns det livsmedel som barnet inte tål så lär de sig vad de ska undvika.