Om Matpiraten
Äta nyttigt är att lära sig äta nyttigt!
Att lära sig äta nyttigt skulle kunna jämföras med att lära sig skriva en bra bok.
Vi börjar med att lära oss alfabetet, sedan sätter vi ihop det till ord för att därefter skriva meningar och till slut får vi en bra bok med flera spännande kapitel.
Den fantastiska möjligheten att få uppleva mat, kunna beskriva smaker, sätta ihop livsmedel, känna att kroppen mår bra och har kraft och energi är den absolut skönaste känslan. -Nu är jag redo! jag vill och jag kan.
Om Jannicé
Behövde en rolig, enkel och tydlig förklaring för att slippa tjata
Hej, kul att du hittade hit!
Jag utvecklade Matpiraten metoden genom att lära mina egna tre barn om näring och sedan har det fortsatt att hjälpa andra föräldrar och pedagoger att använda metoden med sina barn.
Från första början så jobbade jag med ekonomi för att sedan helt byta riktning och utbilda mig till hudterapeut och make-up artist. När det gäller min egen matresa så började den väldigt sött, med mycket godis och bullar när jag var ung. Det slutade med att kroppen inte mådde bra och jag hade svåra eksem på främst händerna.
Jag hade jobbat som hudterapeut i 6 år men fick inte min hud att läka så därför vidareutbildade jag mig till kostrådgivare. Efter utbildningen la jag om mina kostvanor och kände direkt att kroppen mådde bra inifrån, mina eksem försvann och mitt sötsug var under kontroll.
En kväll slog det mig hårt och blev sådär självklart – Jag vill ge barnen den här kunskapen! Vanor som man får tidigt blir självklara. Vardagsmaten handlar väldigt mycket om vad vi gör varje dag och mår vi bra så kan vi orka mer, känna oss gladare och lugnare.
Jag hade börjat se den glittrande socker-förälskelse-blicken hos min äldsta son och jag själv kände mig bara tjatig och lyckades inte alls inspirera till att han skulle välja nyttig mat. Helt enkelt hade min kunskap gjort att jag kände mig mer sur och mer tråkig.
Nu började jobbet med hur jag skulle få fram allt så det blev rolig. Mitt mål blev att det här ska ta mig sjutton bli roligt med nyttig mat och sonen ska stå med ett brett leende och säga -aha! nu fattar jag. Matpiraten är en enkel och tydlig förklaring till vilka näringsdelar kroppen behöver. Det vill säga att vi behöver få näring genom kolhydrater, protein och fett. Till det behövs vitaminer i små mängder som kommer ifrån frukt o grönt till stor del.
Jag är idag stolt och tacksam över att få arbeta som dipl kostrådgivare och friskvårdspedagog. Att arbeta endast med siffror kan kännas tråkigt men jag älskar verkligen att få kombinera hälsa med det konkreta och det som tar oss säkert mot resultatet vi önskar. Därför tituelerar jag mig gärna som matstruktör.
Att förstå varför är oftast den avgörande delen som gjort skillnad för barnen. Det blir begripligt och att få vara delaktig i vad som serveras och än hellre att vara med och tillaga den ger engagemang. Då är det även roligare att äta den maten!
Min dröm om jag fick bestämma 🙂 “mer hemkunskap i varje lektionsplanering på varje skola.”
Att mat är så mycket mer än gott eller blää!
Varje barn är unikt och här börjar den smakfulla resan. Helt klart är köket den mest smakfulla platsen att kunna lära sig. Oändliga upptäcktsfärder och kunskap kan få växa bland kastruller och skedar. Vi lär oss matte, disciplin, förbereda, ordning och reda, diska, ta hand om vår kropp. Kunna känna när kroppen mår bra och hur den pratar när den inte gör det.
Vilken konsistens kan avgöra tillagningen på ett sätt så smaken passar.
Roligt för barnen! laga och äta mat blir kul
Hela familjen! Både för stora och små
Symboler och lek! Introducerar näringsrik mat
Spelet
Så här fungerar Matpiratens 4 steg
Spela ett av de sex spelen. Tillsammans kan ni skriva veckomatsedel. Extra roligt är det att handla varorna med Matpiratens kasse som medföljer spelet.
Laga en god middag med de varor du ”spelat hem”. Känn dig fri att tillsätta ytterligare råvaror och kryddor för extra knorr på maten. Ett smakschema hjälper er att beskriva nya smaker!
Poängsätt maten genom att dela ut stjärnor i veckomatschemat. Barnens favoriter samlar ni enkelt i kokboken. Nu har kroppen och knoppen fått vad den behöver.
Ladda ner 3 snabba tips som stoppar sockertopparna!
Vanliga frågor
Hur det fungerar!
Kan man använda kortleken på yngre barn?
Javisst! Eftersom Matpiraten är byggd på bilder går det utmärkt. Det handlar bara om intresse och vad du tillåter att de får göra i köket. Så ju tidigare man börjar desto mer god vana får de ☺
Kan man använda kortleken på äldre barn?
Såklart! Ju äldre de är desto viktigare att de har med sig kunskapen. De kan till och med få ansvaret att laga maten helt själv någon dag och då vet du att alla näringsdelar finns med när Matpiraten har visat strukturen.
Jag kan inte själv något om näringslära?
Då är det här ett roligt sätt att börja och att göra det tillsammans låter alla få vara experter på vad sin egen kropp mår bra av att äta.
Kommer barnen sluta äta socker?
Jag har en fråga som inte är besvarad här
Tar det lång tid att spela?
Hur gör jag med de andra måltiderna?
När barnen har lärt sig Matpirat metoden som är väldigt enkel kan du med hjälp av den fråga vad barnen fick till lunch i förskola/skolan. Du kommer snabbt märka att det går bocka av alla näringsdelar så vet du att de äter bra även utanför hemmet.
Vad gör jag med petiga barn?
Med Matpiraten så får du grunderna till att förklara vad kroppen behöver för att hålla sig frisk och stark. Låt gärna Matpiraten stå stolt för att det är dessa livsmedel och låt sedan barnen själva välja att äta. Det har visat sig i många undersökningar att vi som föräldrar visar gott föredöme så följer gärna barnen efter när inte tvång eller tjat finns med.
Om de fortfarande inte äter?
Är du i behov av professionell hjälp så uppmanar vi att ni söker det. Matpiraten har gett dig strukturen för att visa vad ni äter och du kan om du tar hjälp beskriva vad ni har erbjudit och vad barnet har valt att äta. Tillsammans med en kostrådgivare eller dietist kan ni undersöka vad som kan hjälpa eller lugna er att barnet får i sig allt med hjälp av kostregistrering.
Är Matpiraten en diet?
Nej, det är inte en diet. Det handlar om att få undersöka, bli nyfiken, våga smaka och beskriva smaker. Allt är tillåtet och att skapa den känslan av vad kroppen behöver för att må bra.
Finns det livsmedel som barnet inte tål så lär de sig vad de ska undvika.