Nötiga chokladbollar
De här nyttiga chokladbollarna är rika på fiber från dadlar och havregryn och innehåller bra fetter från mandlarna. De är ett bra alternativ till traditionellt godis med högt sockerinnehåll och är perfekta att ha som en hälsosam efterrätt eller mellanmål för barn (och vuxna) att njuta av.
Ingredienser:
1 1/2 dl dadlar (ca 10–12 dadlar, urkärnade)
1 dl havregryn (använd glutenfria om du vill ha det helt glutenfritt)
1 dl mandlar
2 msk kakao
1 tsk vaniljextrakt
En nypa salt
Kokosflingor (till rullning)
Instruktioner:
Låt gärna barnen vara med, det är alltid roligare att äta när man varit med och lagat.
Börja med att blötlägga dadlarna i varmt vatten i ca 10 minuter för att göra dem mjuka.
Medan dadlarna blötläggs, rostar du mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och doftar nötigt. Låt dem svalna.
När dadlarna är mjuka, häller du av vattnet och tillsätter dem tillsammans med de rostade mandlarna i en matberedare.
Tillsätt havregryn, kakao, vaniljextrakt och en nypa salt till matberedaren.
Mixa allt tills det blir en jämn och klibbig massa. Om det är för torrt kan du tillsätta några droppar vatten, men var försiktig så att det inte blir för blött.
Ta ut smeten från matberedaren och forma den till små bollar. Om smeten klibbar för mycket, kan du fukta händerna med lite vatten för att underlätta rullningen.
Rulla de färdiga chokladbollarna i kokosflingor. Det är alltid roligt att rulla chokladbollar, kanske kommer några få ett lite mer speciellt utseende, avlånga, hjärtformade…..
Låt bollarna svalna i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.