Matpiratens smaskigaste köttbullar
Ingredienser
6 Portioner
750 gram färs av Nöt, älg eller Anammas formbara vegetariska färs
3 msk ströbröd
2 st buljongtärning (köttbuljong eller grönsaksbuljong)
1 dl vatten
2 dl grädde
2 st ägg
3 msk finhackad lök
0.5 msk örtsalt
0.5 tsk svartpeppar (nymald)
Gör så här:
- Koka upp vattnet med buljongtärningarna (ja det ska vara 2-3 st till 1 dl) och slå den heta buljongen över ströbrödet, rör om tills det kallnat. Tillsätt då först kryddorna, sen grädde, ägg och lök.
- Rör om väl och blanda i färsen. Överarbeta inte färsen, fettet kryper då ut och köttbullarna blir torra. Blanda helst för hand.
- Trilla köttbullar (rulla) och lägg på vattensköljd skärbräda. Stek i omgångar i riktigt smör. Det går också jättebra att steka på plåt i ugn 10-12 minuter 225 grader.
- Sen är det bara att smaska i sig! Och förresten höll på att glömma! Gör gärna dubbel sats och passa på att frysa in när du ändå är i farten. Lycka till!