Två lätta sallader för hela familjen
Förra veckan skrev vi om sommar, semester och mat. Här kommer två goda recept på sallader som passar för lediga dagar.
Recept 1: Pastasallad med grönsaker och kyckling, 2 personer
Ingredienser:
2 personer
- 200 g kokt pasta (penne, skruvar eller bågar)
- 1 kokt/grillad/stekt kycklingfilé, skuren i mindre bitar
- 1/2 kruka färsk basilika, strimlad
- 1/2 kopp körsbärstomater, halverade
- 1/2-1 kopp majs (från burk eller färsk)
- 1/4 kopp strimlad gurka
- 1/4 kopp tärnad paprika (valfri färg)
- 1/4 kopp riven morot
- 2 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När den är klar, sköljer du den i kallt vatten för att stoppa kokprocessen och låta den svalna.
- Ta fram en stor skål, blanda ner pasta, kyckling, basilika, körsbärstomater, majs, gurka, paprika och riven morot.
- I en separat skål, blandar du ner olivolja och vitvinsvinäger. Häll dressingen över pastasalladen och blanda väl så att alla ingredienser är täckta av dressing.
- Smaka av med salt och peppar efter önskemål.
- Täck skålen med plastfolie och låt salladen kylas i kylskåp i minst 1 timme innan servering så att smakerna blandas. 😊
Recept 2: Fruktsallad med honungsdressing
Ingredienser:
2 portioner
- 2 äpplen, tärnade
- 2 päron, tärnade
- 1 kopp vindruvor, halverade
- 1 kopp ananasbitar (färsk eller på burk)
- 1 kopp jordgubbar, skivade
- (1/4 kopp hackade nötter t.ex. valnötter eller mandlar)
- 2 msk honung
- 1 msk färskpressad citronjuice
Instruktioner:
- Blanda äpplen, päron, vindruvor, ananasbitar och jordgubbar i en större skål.
- Blanda sedan honung och färskpressad citronjuice att göra dressingen i.
- Häll honungsdressingen över fruktsalladen och blanda tills alla så alla frukter är täckta.
- Strö de hackade nötterna över salladen för extra krispighet och nyttiga näringsämnen.
- Kyl salladen i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering för att få fram de bästa smakerna.
De här kalla salladerna är både goda, näringsrika och färgglada. Att de är färgglada tycker vi gör dem extra goda eftersom vi gärna äter med ögonen.
Anpassa gärna recepten efter familjens favoritingredienser och eventuella allergier. Smaklig måltid!