Äpplen
I Sverige odlas en mängd olika äppelsorter, några av de vanligaste och mest populära är Aroma, Ingrid Marie, Cox Orange, och Katja. De är sorter som trivs bra i vårt svenska klimat och som jag tycker smakar fantastiskt.
Jag är av den lata sorten som inte uppskattar egna äppelträd, förutom när de blommar vackert om våren, efter det tappar jag orken. Jag går till affären för att köpa mina äpplen och för mig finns inget godare äpple än Pink Lady som jag ofta använder både i pajer och sallader.
De flesta av oss har väl hört att “ett äpple om dagen håller doktorn borta” och visst stämmer det att äpplen är nyttiga. Äpplen innehåller kostfiber, vitamin C och antioxidanter, nyttigheter som är bra för vår hälsa.
Rolig äppelfakta:
- Det finns tusentals äppelsorter runt om i världen, och äppelträd kan växa på alla kontinenter utom på Antarktis.
- De första äppelträden tros ha sitt ursprung i Centralasien, där de odlats i över 4 000 år.
- Äppelträd blommar på våren, men för att få frukt krävs pollinering. Oftast sköter våra bin om detta, och en äppelblomma kan få besök av bin upp till 100 gånger på en enda dag.
- Om du skulle äta en ny äppelsort varje dag skulle det ta dig över 20 år att prova alla äppelsorter som finns i världen.
- Äpplen innehåller mycket vatten. De är perfekta att äta på varma sommardagar för att hålla sig sval och fräsch.
Förutom att jag tycker om att äta äpplen precis som de är, är det en frukt som kan användas i en mängd olika rätter, salta som söta. Vi kan göra pajer, äppelmos, äppelkompott, smaksätta sallader, eller pressa äpplen till en läskande äppeljuice.
Här kommer några av Matpiratens favoritrecept med äpplen som är roliga och goda att tillaga tillsammans med sina barn.
Äppelmos:
Det här moset innehåller inga konserveringsmedel, vill man spara burken längre måste det tillsättas.
Ingredienser:
- 1 kg äpplen (Aroma, Ingrid Marie eller Cox Orange), skalade, urkärnade och skurna i bitar
- 1 dl vatten
- 1/2 dl socker (justera mängden efter smak)
- 1 tsk kanel (valfritt)
Instruktioner:
- Lägg äppelbitarna och vattnet i en kastrull och låt de koka upp på medelvärme.
- Sänk värmen till låg och låt äpplena sjuda under lock i cirka 15-20 minuter, eller tills de är mjuka och mosiga.
- Tillsätt socker och kanel och rör om tills sockret har lösts upp.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelmoset svalna något.
- Använd en stavmixer eller potatismosare för att mosa äpplena till en jämn konsistens.
- Förvara äppelmoset i en lufttät behållare i kylskåpet. Det håller sig fräscht i cirka en vecka.
Tips
Det kan vara roligt att provsmaka en kokt äppelbit och jämföra med en bit “rått” äpple. Här kan man fråga barnen om “konsistensen” hur de tycker de olika bitarna känns i munnen och om smaken förändra på äpplet?
Torkade äppelringar
Äppelringar har blivit ett nyttigt godis hemma hos oss och de går snabbt åt.
Ingredienser:
- Äpplen (till exempel Granny Smith)
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 80°C eller använd en torkmaskin om du har en.
- Tvätta äpplena noggrant och skär bort kärnor och stjälkar.
- Skär äpplena i tunna skivor eller ringar med en vass kniv eller mandolin.
- Lägg äppelringarna på en bakplåtspapperklädd plåt eller på torkningshyllorna om du använder en torkmaskin.
- Torka äpplena i ugnen i cirka 4-6 timmar eller tills de är helt torkade och lite sega. Tiden kan variera beroende på ugnens effekt och skivornas tjocklek.
- Låt de torkade äppelringarna svalna helt innan du förvarar dem i en lufttät behållare.
Tips
Även här är det kul att jämföra en bit rått äpple mot en bit torkat.
Goda äppelsnacks:
Ett såååå gott och nyttigt mellis
Ingredienser:
- Äpplen
- Jordnötssmör eller mandelsmör
- Russin, torkade tranbär eller hackade nötter (valfritt)
Instruktioner:
- Tvätta äpplena och skär dem i tunna skivor eller klyftor.
- Bred ett tunt lager jordnötssmör eller mandelsmör på äppelskivorna.
- Om du vill, strö över russin, torkade tranbär eller hackade nötter för lite extra smak och textur/knaper.
- Servera äppelsnacksen på en tallrik eller lägg dem i en liten behållare för ett hälsosamt mellanmål till barnen till lite senare.
Äppelpaj i kopp:
Det här receptet blev snabbt en favorit hemma hos oss
Ingredienser:
- 1 äpple, skalat och tärnat
- 2 msk havregryn
- 2 msk mjöl
- 2 msk brunt socker
- En nypa kanel
- En nypa salt
- 1 msk smör
- Serveras gärna med lite vaniljsås eller glass (valfritt)
Instruktioner:
- Blanda havregryn, mjöl, brunt socker, kanel och salt i en kopp.
- Tillsätt smöret och blanda med händerna tills det blir smuligt.
- Lägg äppeltärningarna över smulorna.
- Micra koppen i 1-2 minuter, tills äpplena är mjuka.
- Servera med en sked vaniljsås eller en kula glass om du vill lyxa till det.
- Det jag tycker är bra med det här receptet är att barnen inte behöver använda vare sig ugnen eller spisplattan om de tillagar äppelpajen själva Micron stänger av sig själv men det gör inte köksplattan och ugnen.
Ha kul i köket och njut av de läckra recepten!