Jag vill berätta om hur jag upptäckte Matpiraten, en tallriksmodell för barn, och varför den har underlättat mitt liv som förälder. För en tid sedan kände jag att jag var tvungen att göra något åt att min yngsta dotter 6 ½ år ara åt samma sak hela tiden och våra middagar ofta slutade med bråk. Det var en ständig kamp att få henne att äta något annat än hennes favoriter som köttbullar och makaroner, pannkakor med sylt eller falukorv med mycket ketchup. Det var tjat om godis även under vardagarna och ofta hade jag svårt att stå emot -jag orkade inte med alla dessa bråk.

Känsla av otillräcklighet

När jag upplevde att det var som värst kände jag mig desperat efter en lösning. Jag kände mig frustrerad och otillräcklig som mamma. Måltiderna var ofta fyllda med konflikter och bråk, vilket gjorde mig ledsen och osäker på min förmåga som förälder. Jag tappade humöret och kände mig som en dålig mamma, jag behövde göra något åt situationen.

Det var när jag satt och bläddrade i tidningen Attention som jag hittade en artikel om barn och mat och där läste jag om Matpiraten för första gången. När jag kom hem googlade jag och hittade in till Matpiratens hemsida, där började jag läsa om deras tillvägagångssätt och insåg snabbt att de hade förstått problemet med överdrivet intag av socker. Matpiraten beskrev hur man kan “stoppa sockertopparna” och erbjöd konkreta strategier för att introducera mer hälsosamma och varierade livsmedel i barnets kost.

Jag bestämde mig för att prova Matpiratens tallriksmodell, och det visade sig vara ett av de bästa besluten jag har tagit som förälder. I stället för att fokusera på att förbjuda eller begränsa vissa livsmedel, handlar deras metod om att erbjuda ett brett utbud av näringsrika alternativ. Jag började gradvis introducera nya grönsaker, frukter och proteinkällor på tallriken, samtidigt som jag minskade mängden sötsaker och processade livsmedel.

Det var inte en enkel resa, och det krävdes och kräver ibland fortfarande tålamod och uthållighet. Men jag märkte snart en förändring hos min dotter. Hon började vara mer öppen för att prova nya smaker och visade till och med intresse för att vara med i matlagningen. Måltiderna blev mindre stressiga och mer njutbara för oss alla. Jag insåg att Matpiraten inte bara hjälpte mig att förändra min dotters matvanor, utan också skapade en mer positiv och harmonisk atmosfär kring mat i vårt hem.

Ett mer positivt föräldraskap

Att använda Matpiratens tallriksmodell för barn har verkligen förändrat mitt föräldraskap och gjort mig till en mer självsäker och nöjd mamma. Genom att stoppa sockertopparna och introducera en mer varierad kost har jag sett min dotter blomstra och utvecklas på så många sätt. Vi har övervunnit bråken kring maten och hon har börjat utforska en värld av smaker och näringsrika råvaror.

Jag är oerhört tacksam för Matpiratens tallriksmodell och den kunskap som man får. Jag kan nu med självsäkerhet säga att jag är en stolt mamma.