Baka Matpiratens goda lussebullar
ca 40 st
Ingredienser
900 g (ca 15 dl) Vetemjöl
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 g saffran, 2 paket
1 tsk salt
2 dl strösocker eller vit sirap
1 ägg till pensling
Russin till garnering
Så här gör man:
- Smält matfettet i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig
- Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
- Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.
- Forma lussepirater till valfri form
- Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.
- Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
- Värm ugnen till 250°C.
- Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.