Baka Matpiratens goda lussebullar

ca 40 st

Ingredienser

900 g (ca 15 dl) Vetemjöl

200 g smör eller margarin

5 dl mjölk

50 g (1 pkt) jäst för söta degar

1 g saffran, 2 paket

1 tsk salt

2 dl strösocker eller vit sirap

1 ägg till pensling

Russin till garnering

Så här gör man:

  1. Smält matfettet i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig
  3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.
  4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
  5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.  
  6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.  
  7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar. 
  8. Forma lussepirater till valfri form
  9. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.
  10.  Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
  11. Värm ugnen till 250°C.
  12. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
  13. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
  14. Låt svalna på galler under bakduk.