Stolt PEPare

Under 2020 fortsätter vi att presentera roliga event

Allt för Hälsan

Vi önskar dig en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År

Längst ner hittar du ett riktigt smarrigt recept på Gottbullar med Gräddsås

Matpiraten har haft ett fantastiskt år och vi hoppas att ditt 2019 har varit lika fint. Vårt 2019 har varit hektiskt men också otroligt roligt. Bland annat har vi varit med på livsstilsmässan Allt för Hälsa. Det är stort för oss, och viktigt. Matpiraten vill gärna vara med och bidra till alla gör vad man kan för sin egen hälsa.

Under 2019 har Matpiraten också blivit en stolt PEPare. Vi har fått äran träffa kronprinsessan Viktoria och prins Daniel som står bakom initiativet Generation PEP, som arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och också viljan att leva ett hälsosamt och aktivt liv.

Men nu står julen står för dörren och vårt sikte är inställt på att lata oss lite. För det är väl ändå det julen handlar om – att få lata sig, bara vara, umgås med dem man älskar mest i hela världen och känna att man har tid. Tid att sova, tid att hasa runt i pyjamas en hel dag om man vill, tid att spela spel, tid att sitta länge, länge tillsammans vid matbordet.

Maten ja. Julen står också för mycket god mat. Kanske väljer du att laga så kallad traditionell julmat som sill, lax, ägghalvor, skinka, korv, köttbullar, sylta och mycket mer. Gott. Kanske väljer du att smyga in nya rätter på ditt julbord? Som grönkål med parmesan toppat med granatäpplekärnor, sillsnittar med brynt smör och lingon, rödkål med kimchi, vegetarisk Jansson med syltlök, veganska köttbullar på sojafärs eller något annat smarrigt. Variera kan du göra i oändlighet, bara du vågar. Känner du dig tveksam så lägg till ett alternativ eller två, utan att för den sakens skull ta bort någon av dina gamla favoriter. Vi vågar nästan lova att en ny rätt på julbordet blir succé. Väljer du dessutom ett nyttigt alternativ har du också gjort något bra för din hälsa och ditt välmående.

Lite längre ner kommer ett alternativ på andra köttbullar eller som Michaela kallar dom Gottbullar.

Så hur ser din jul ut? Vi hoppas att du inte far runt som en skottspole och servar allt och alla, utan att du tar dig tiden att lata dig, återhämta dig, vila och umgås med nära och kära. Kanske kan både du och resten av familjen lägg bort mobilen lite mer än vanligt. Svårt, vi vet. Inte heller är det säkert att förslaget är så populärt hos alla i familjen, men det är värt det. Det skapar mer av den välbehövliga tillsammans-tid vi faktiskt behöver.

Var rädd om dig och njut av kommande helger. Vi hoppas att du vill hänga med oss på Matpiraten även nästa år. Då händer det massor av spännande grejer, men det tar vi då.

God Jul & Gott Nytt År!

Julkram ifrån oss

Matpiraten är superglada över att

Michaela Steadson som är utbildad folkhälsovetare med passion för optimal hälsa och att inspirera andra till att både må bättre, förebygga sjukdomar och att testa på den goda, vegetariska maten

delar med sig av sitt goda recept på Gottbullar i gräddsås till Julbordet.

Smaklig måltid till Julbordet!

 

 

Gottbullar med gräddsås

850 gram Anammas formbara färs
1 gul lök

Sås
1 dl vatten
2 dl havregrädde
½ dl sojasås
½ grönsaksbuljong
2 tsk dijonsenap
2 tsk majsstärkelse

Skala och finhacka löken. Stek den i lite mjölkfri margarin eller olja tills den fått fin färg. Blanda den formbara färsen med lök. Forma till runda bullar.

Stek bullarna i lite olja tills de blir jämt gyllenbruna, 5–10 min. Ta upp på ett fat. Häll vatten och havregrädde i pannan. Tillsätt grönsaksbuljong, senap och sojasås. Koka ihop 2–3 min. Tillsätt sakta majsstärkelsen ev. utrörd i ½ dl vatten för att undvika klumpar.

Lägg i bullarna igen i såsen, blanda runt. Nu är de klara att äta!

Vill du berätta för någon!


Facebook-f


Instagram