Hur hela familjen är med på nya matvanor
Förra veckan pratade vi om sockersug och hur lätt det är att skapa sig ett sockerberoende, särskilt under en högtid som påsken när mycket går ut på att äta och där påskägg fyllda med godis har en central plats under firandet.
Vissa barn kan verka helt besatta av godis och sötsaker, ju sötare desto bättre. Vi vuxna kan också leva med ett pockande sockerberoende men vårt konsekvenstänk är mer utvecklat än våra barns. Vi vet att socker har en negativ påverkan på vår kropp. För mycket onyttigt socker kan leda till ökad risk för åldersdiabetes, viktuppgång och sämre tänder. Vi är också medvetna om att socker är beroendeframkallande och har lättare att skjuta bort tankarna på något sött än vad barn har.
Mycket handlar om vilka vanor vi har skaffat oss. Kanske tar vi något sött direkt när vi kommer hem från jobbet för att orka ta tag i läxläsning och middagsbestyr. Vi belönar oss med något sött när vi gjort något bra eller så tröstar vi oss genom att ta en bit choklad. Vi firar och umgås med glass och chokladsås inte med broccoli och tomater.
Men måste allt vara så svart eller vitt? Naturligtvis inte, det är du som skapar dina och barnens vanor och ovanor och det är aldrig för sent att ändra och tänka om. Det är precis som med all typ av förändring, börja i det lilla, gör små förändringar, unna dig något gott ibland men framför allt ta med hela familjen i förändringsarbetet.
Det är här Matpiraten kommer in i bilden. Under årens lopp har vi hjälpt familjer att tillsammans lära sig vad kroppen behöver för att må bra. Vi arbetar med hela familjen och tror på att ju mer kunskap barnen har om vad det vi stoppar i munnen har för betydelse för kroppen ju lättare är det att lära sig att äta rätt.
Häng med på Matpiratens Webbinarie den 27 april kl. 18.30-19.20 som handlar om -Hur får jag mitt barn att äta?
Kramar från Matpiraten