Att skriva julklappsrim är en tradition som går långt tillbaka i tiden och har sina rötter i både lekfullhet och omtanke. Ursprunget till att lägga till rim på julklappar kan spåras tillbaka till 1600-talets Tyskland och Nederländerna, där det var vanligt att dölja presenter i olika lager av förpackningar och skapa gåtor eller rim för mottagaren att lösa innan de öppnade sina gåvor.

Den här traditionen spreds sig sedan till andra delar av Europa och blev särskilt populär under 1800-talet. Då var julen inte bara en tid för gåvor utan också för kreativitet och skratt. Att komponera rim blev ett sätt att addera en extra dimension till julklappsutbytet, och det var ofta en lekfull och kärleksfull handling. Rimmen kunde vara humoristiska, känslosamma eller rentav gåtfulla, och de gav en personlig touch till varje paket.

En av anledningarna till att julklappsrim blev så populära var att de inte bara gjorde själva presenten mer spännande, utan också skapade en atmosfär av glädje och gemenskap. Rimmen var ett sätt att dela skratt och glädje med familj och vänner under en tid av festligheter.

Idag är traditionen med julklappsrim fortsatt stark och har anpassats till olika kulturer och familjetraditioner. Människor tar sig tid att fundera över sina gåvor och komponera rim som speglar deras relation till mottagaren. Det har blivit en konstform i sig, där rimmen kan vara lika kreativa och fantasifulla som själva presenten.

Så, när vi sitter där med presentpapper och snören, kan det vara kul att lägga till ett personligt julklappsrim. Det är ju inte bara en tradition som har överlevt genom århundraden, utan också ett sätt att uttrycka omtanke och skapa glädje i julens anda.

 

Här kommer några rim från Matpiraten

Här får du en vän som är mjuk.

Den kommer alltid stanna hos dig, trösta om du blir sjuk/Nalle

 

Här får du en kompis som gillar barn.

Nosen är gjord av mjukaste garn/Nalle

 

God jul X här ska du få en liten vän

som behöver ett nytt hem/Docka

Pyssla och knåpa bit för bit,

Snart får du belöning för allt ditt slit,

Jag vet att du har tekniken i blodet

men också det nödvändiga tålamodet/Lego

 

Denna är av papper gjord

Innehåller många ord/Bok

 

Här får du något kul att göra

Det är bara att brumma loss och köra/Leksaksbil