Känner du att det blev lite väl mycket socker under påsken? Att var barnen än vände sig fanns godis på både kryp- och armlängds avstånd!

Visst kan det vara svårt att säga nej när påskägg fyllda med godis står och lurar var man än kommer under påskens träffar med släkt och vänner. Att säga nej är svårt när mor- och farföräldrar delar ut påskägg stora som fotbollar.

Har du bestämt dig för att nu när påsken är slut är det också slut på allt godisätande. Men när du sätter ner foten och plockar bort allt sött möts du av barn som beter sig som små knarkberoende monster. Små monster som desperat letar genom varje hylla i köket efter något sött och hotar med gråt och skrik om inget med endast tomma kalorier serveras.

Ett tips kan vara att sluta dela in saker i nyttigt eller onyttigt. Prata mer om olika smaker, varifrån kommer maten och vad kan man laga av den. Prata om att allt inte kan smaka sött för att det ska vara gott. Ju yngre barnen är ju större möjlighet har du som förälder att påverka deras matvanor.

Barnens första föda modersmjölken är sötare än andra däggdjurs och i alla tider har vi människor ätit söta bär, honung och frukt. Att plocka bort eller förbjuda allt sött är inte lösningen. Lösningen är att tillsammans med barnen prata om vad kroppen behöver för att må bra.

Matpiraten hjälper dig att ta makten över familjens matvanor.