Nu är helgen på ingång! Black Friday idag och nästa vecka börjar december – Första Advent

Tittar jag i kalendern är det fullt av roligt som födelsedag, Lucia, Julbord, en liten kurs om syrade grönsaker, en Julshow och skolavslutningar och jobba och…. Någon som känner igen det? och så en sak till händer…. mer om det lite längre ner.

Den här helgen har jag planerat in ett besök på Zeta Handelsträdgårds Julmarknad. Att tänka till och bestämma mig för vad jag vill hinna brukar alltid hjälpa mig mycket och särskilt i den här tiden. För det är verkligen ett överflöd av möjligheter och erbjudanden i inkorgen just nu.

Så den här saken till, som jag hoppas kan skapa lugn och glädje när det kommer till maten med våra barn. Vi fokuserar på en näringskälla per månad. Tanken är att det ger lugn med att ta en sak i taget och glädje när små förändringar bidrar till nyttiga hälsovinster.

Först ut är KOLHYDRATER, Matpiratens gula cape i december. Vilka äter vi och vilka alternativ finns det. Välkommen till Facebook gruppen och delta med frågor och funderingar, tips och trix! Angående mål och hälsomål brukar de mer höra till Nyårslöften. Det finns några bra saker som fungerar redan nu. Läs vidare om du har tid annars hoppas jag att vi ”ses” i Facebook gruppen.

Som sagt, det brukar tillhöra mer Nyår att vi sätter upp nya mål men varför inte smyg-träna lite redan nu. Skapa mål om den här kommande månaden.

Varför ska vi träna redan nu?

Helt enkelt för att det finns en studie som gjordes på 200 personer och som visade att 33% gav upp sitt mål redan efter en vecka.

Totalt gav 60% upp inom 6 månader.

Anledning kan vara att man blir överväldigad eller förvirrad av all hälsoinformation.

Låt oss se om det här kan vara två råd att december-fundera på:

  • Studier visar att det är bättre att sätta positiva mål, som att äta en bra frukost, än negativa mål, som att äta mindre julgodis.
  • Det är också bättre med mål som handlar om inställningen i stället för ett specifikt slutresultat.
  • När målet fokuserar på ett slutresultat, som att minska X kg i vikt, tappar vi lätt sugen vid motgångar.
  • När målet däremot fokuserar på inställningen, som att äta mer långsamt, kan ett tillfälligt bakslag i stället bli en lärdom och en sporre att testa nya vägar.
  • Ska målen vara lätta eller utmanande? En del studier hävdar att vi inspireras av högt satta mål medan andra studier visar att det i stället kan minska motivationen eftersom de känns alldeles för avlägnsa.
  • Vilken typ av mål har fungerat för dig tidigare i livet?
  • Vilken typ av mål kan fungera när man är en familj med olika viljor?

Kom och berätta eller bli inspirerad av mål för december i Facebook gruppen

PS! Mina mål har ni redan läst – Att äta en bra frukost och att äta långsamt.

Matpiraten önskar alla en fantastisk helg!