Som du redan vet lär Matpiraten barn att äta nyttig. Det vi på senare tid märkt är att en av våra största motståndare till att vilja lära sig om nyttig mat är mobilen.

Mobilen har tagit över middagsdiskussionerna något som har fått till följd att många barn har tappat intresset för maten de har på tallriken, hur den smakar och doftar. Mobilen står i centrum och maten har för många barn blivit något man skyfflar in i munnen samtidigt som man spelar vidare på mobilen eller fort, fort äter upp för att få komma från matbordet för att återgå till den lockande skärmen.

Inte bara intresset och nyfikenheten för mat har fått stryka på foten för mobilen, även bordsskick och den viktiga interaktionen med familjen kommer många gånger i andra hand. När interaktionen och diskussionerna runt matbordet försvinner gör det att barnen missar viktiga tillfällen för språkutveckling vilket leder till att barns ordförråd och förståelse för hur samtal fungerar försämras.

Att barns bordsskick har blivit sämre är något vi skrivit om tidigare. Här måste vi vuxna gå in och styra. Precis som att lära sig vad kroppen behöver för att växa och må bra måste man kunna äta tillsammans med andra. Lära sig att använda kniv och gaffel, tugga med stängd mun och föra samtal med sin familj och vänner. Att lära barnen bordsskick kan vara både kul och utmanande, men det finns flera kreativa sätt att göra det till en lekfullt lärande!

En av mina vänner som efter flera misslyckade restaurangbesök upplevde att barnen inte kunde sköta sig och att det var föräldrarnas mobiler blev det som räddade situationen bestämde sig för att nu var det dags att göra något åt problemet. De kände att barnens bordsskick inte gick att visa upp för omvärlden och därför ordnade de “Nobelmiddag” för familjen.

Alla klädde upp sig lite extra och barnen fick vara värd och värdinna för middagen. De fick välja ut en fin duk, ordna med servetter, duka och tända ljus. De satte på lugn musik och låtsades som om de var på en riktigt fin restaurang. När de skulle sätta sig till bords drog far och son ut stolen för sina bordsdamer. De turades om att leka kypare och servera varandra. Samtalen var bestämda och handlade om matens utseende, doft och smak. Alla var tvungna att berätta något om maten och fråga sin bordsgranne om hur dagen hade varit. Det min vän berättade var att barnen verkligen hade uppskattat middagen och att de utan att protestera observerat sina föräldrar och utan tjat tagit efter föräldrarnas bordsskick och på ett trevligare sätt deltagit i diskussionerna. En succé!

Familjen fortsatte att öva på att få middagarna till trevliga stunder som man skulle längta till och som var lite ”speciella”. Då och då arrangerades en ”Nobelmiddag” och det var en stolt förälder som berättade att när det var dags för restaurangbesök, eldprovet, hade barnen gjort sina föräldrar stolta.

En annan rolig idé är att varje vecka utse “bästa bordsgrannen”. Familjen röstar på den familjemedlem som visat extra bra bordsskick genom att vara artig, hjälpsam eller kanske extra rolig/trevlig under måltiderna. Den som vinner priset får en liten belöning eller en speciell uppgift vid nästa middag. Det här skapar en positiv konkurrens som kan göra måltiderna ännu mer underhållande och lärorika. Såklart är det viktigt att alla får vinna, det ska vara utvecklande och roligt inte kännas som ett misslyckande bara för att kniven är svår att använda eller för att maten ibland hamnar utanför tallriken.

Alla resor börjar ju med ett första steg, titta gärna in på Matpiraten så håller vi dig i handen hela vägen till din ”Nobelmiddag”.