Just Do It!

Nikes “Just Do It”-kampanj som lanserades 1988 var mycket framgångsrik, där företaget definierade innebörden av “Just Do It” som både “universell och intensivt personlig.”

Hur många gånger har vi inte bestämt oss för att börja träna, äta nyttigt eller ändra ett beteende vi inte uppskattar hos oss själva. Vi vill vända en dålig vana till en god vana. Ibland vill vi även ändra vanor hos våra nära och kära.

En vana är ett beteende som vi utför nästan automatiskt, vi har blivit så vana vid att göra det att vi nästan inte tänker på att vi gör det. Våra vanor är till stor del en del av allt vi gör. Många av oss delar in våra dagar i olika vanor, vi vaknar samma tid, vi äter samma sak till frukost, vi tar samma väg till jobbet osv. Hos vissa av oss har det blivit en vana att ensam laga middagen medan barnen sitter framför sina telefoner eller datorer.

Hos vissa barn har det blivit en vana att vägra pröva nya smaker.

Vissa säger att man kan skapa en ny vana genom att utföra det nya, önskade beteendet i 21 dagar i rad. Vi kan välja att se 21 dagar som en evighet eller som en ganska kort period. Om vi tänker att vi under ett år lagar mat minst 5 dagar i veckan. Ibland går vi ut och äter, köper hem mat eller äter hemma hos släkt och vänner. Är vi på semester äter vi kanske på restaurang varje dag.

Det går 52 veckor på ett år, 52 gånger 5 är 260. Om man tänker att man vill skapa en ny vana där barnen blir mer delaktiga i köket, vågar testa nya smaker och får lära sig vad kroppen behöver för att må bra, då är 21 dagar inte så lång tid.

Känns det svårt att göra det på egen hand finns vi på Matpiraten för att hjälpa dig.

-Just Do It!

 

Stolt Matpiraten