Odla Popcorngräs

Jag tycker att det är meditativt och underbart roligt att odla. Jag lät ofta barnen vara med och peta ner frön i små krukor när de var små och faktiskt har jag fört över mitt intresse till min idag vuxna dotter som har hela balkongen full med plantor.

Något av det lättaste och mest tacksamma att odla med barn är popcorngräs. Att köpa popcorn är billigt och de gror på bara några dagar.

Så här gör du och det här behövs:

Du behöver:

En liten kruka till varje barn.

Popcornfrön (som du kan hitta i mataffären)

Planteringsjord.

Vattenkanna eller sprayflaska.

Tillval:

Klistermärken, färgpennor eller markörer för att dekorera krukorna.

Gör så här:

  1. Förbered krukorna genom att låta barnen dekorera dem med klistermärken, färgpennor eller markörer. Det ger dem möjlighet att vara kreativa och sätta en personlig touche på sina krukor – det blir heller inget bråk om vems kruka som är vems.
  2. Fyll varje kruka med jord. Se till att lämna tillräckligt med utrymme för fröna att gro och växa.
  3. Placera popcornfrön, en barnnäve, i varje kruka. Täcka fröna med en centimeter tjockt lager jord. Berätta hur fröna kommer att utvecklas till växter.
  4. Vattna jorden med en vattenkanna eller sprayflaska. Se till att jorden är fuktig men inte dränkt. Förklara för barnen varför växter behöver vatten för att växa och överleva.
  5. Placera krukorna på en solig plats där de kommer att få tillräckligt med ljus. Berätta för barnen att växter behöver solljus för att växa.

Nu kan barnen titta på sina krukor varje dag för att se vad som händer. Jämför med oss människor vad vi och växterna behöver för att växa och må bra.

Vattna regelbundet för att se till att jorden hålls fuktig. Låt barnen ta hand om vattningen och låt dem vara ansvariga för att se till att deras popcorngräs får tillräckligt med vatten.

Efter några dagar kommer barnen att se att popcorngräset börjar växa. Uppmuntra dem att fortsätta vårda sina växter. Barn växer med ansvar!

Tips:

Jag brukade alltid, för husfridens skull, plantera en extra kruka med frön att ha i reserv om någon av syskonen glömde vattna eller övervattnade sin planta.