Sommar – dags att odla

Vi behöver lära oss att sakta in, trappa ner på farten, njuta och bara vara.

Jag har alltid varit en riktig planerare, legat steget före, bokat in aktiviteter allt för att fylla familjens ledighet med roliga utflykter och resor. Trots att jag var ledig fortsatte jag att leva i ständig brådska. Jag jäktade fram både i huvudet och i benen, först gör vi det här, sen åker vi dit, vi äter den här maten, sen måste vi vara hemma klockan….. så höll det på. Jag tror att jag var rädd för att barnen skulle ha det tråkigt på sommarlovet eller var det kanske jag som inte klarade av att stanna upp och vara i nuet?

Mitt planerande och höga tempo förde jag över på barnen som förväntade sig att varje ledig dag skulle något nytt hända. Som tur var har jag en lugn man som gjorde sitt bästa för att bromsa mig och mitt planerande men det var inte alltid han lyckades.

Till slut insåg jag att det inte gick att göra roliga utflykter och aktiviteter varje dag, jag och barnen behövde stanna upp och hämta andan, ha det lite tråkigt och bara vara. Inte så att vi bara satt rakt upp och ner vid köksbordet men vi höll oss hemma och lät dagen flyta fram i ett lugnare tempo. Jag lärde mig att det inte var antalet utflykter som gjorde sommaren utan att vi umgicks och samlade kraft genom att vara tillsammans.

Vi upptäckte hur kul det var att odla

Man kan odla på så många olika sätt, i trädgårdslandet, i en kruka, på ett fuktigt papper eller i ett glas. Jag fick tipset av en god vän och Matpiratkollega att odla vitlöksgräs i glas tillsammans med barnen. Vilken succé, barnen som innan vägrat äta något med vitlök i blev förtjusta i de milda stråna.  Vi garnerade salladen med våra vitlöksstrån och klippte över smörgåsen.

Det här behövs:

En vitlök

Ett litet glas eller en liten vas, en amaryllisvas fungerar till exempel perfekt.

 Gör så här:

Första dygnet ställer du vitlökens nederdel i lite vatten. Efter det ska det bara vara lite vatten på botten. Vitlöken får inte ligga i vatten för länge, då kan den ruttna. När rötterna kommit fram ska helst bara dom vara i vatten. Är du noga med att byta ut vattnet några gånger i veckan och tvättar ur glaset då och då kan du skörda vitlöksstrån i flera månader på samma vitlök.

Har man inte en hel vitlök kan man använda en klyfta.