Någonstans i bakhuvudet har hösten börjat smyga sig in som en tjuv om natten i vårt undermedvetna och precis som den skurk den är har den tagit med sig både arbete och skolstart utan att vi riktigt hann förstå vad som hände. Men hej, vänta en sekund! Låt oss inte släppa taget om sommaren än men låt oss omfamna hösten med öppna armar och ta med oss barnen på galna skogsexpeditioner. För i skogen blir de små äventyren de stora minnena, och de tokiga stunderna blir de mest älskade historierna vid middagsbordet. Visst, vi kanske inte kan förlänga stranddagarna eller grillkvällarna, men hösten har sin charm. En charm som innehåller färgglada löv, ljumma kvällar och skogspromenader. Det är dags att vi ger oss ut på lingonexpedition.

När man går i skogen med barn vet man aldrig vad som kan hända. Ibland är det hur kul som helst ibland går det åt ”skogen”…… 😂.

Det oväntade: Förbered er på de mest oförutsägbara frågor och kommentarer: “Varför är himlen blå?”, “Vad skulle hända om träd kunde dansa?”, och den tidlösa klassikern, “Varför är bananer böjda?”. Eller varför inte fråga barnen: ”Vem uppfann lingon?”.

Utrustning: Fyll de små ryggsäckarna med förstoringsglas, burkar att samla ”skogsskatter” i, en burk actionfigurer i plast som kan plockas fram om myrorna anfaller.

Mysterierna: Skogen blir plötsligt full av fantastiska upptäckter. Kvistar blir till trollstavar, stenar förvandlas till guld och en lerpöl blir en port till en magisk värld.

Bekymmersfri kreativitet: Varför gå normalt när du kan hoppa som en groda, klättra som en apa och springa som en vindvirvel genom lövhögarna?

Lingonplockningens konst: Förklara för barnen hur man med vetenskaplig precision väljer de mest perfekta lingonen, trots att de kanske envisas med att plocka de minsta och grönaste bären.

Skogen som äventyrsplats: Varje träd blir en klätterutmaning, varje sten en skatt, och varje lövhög en möjlighet till att kasta sig ner och leka “kurragömma”.

Skulle ni få med er lite bär hem kommer här ett enkelt recept på lingonsylt.

Enkel Lingonsylt

Ingredienser:

4 dl färska lingon

2 dl socker

1 dl vatten

Instruktioner:

  1. Börja med att skölja rent lingonen.
  2. Placera lingonen i en stor kastrull och tillsätt vattnet.
  3. Låt lingonen koka upp på medelhög värme. Barnen kan hjälpa till att röra om och hålla ett öga på lingonen när de börjar mjukna.
  4. När lingonen börjar koka och mjukna tillsätter ni sockret. Låt barnen röra om i kastrullen medan sockret löser sig och blandar sig med lingonen.
  5. Sänk värmen till låg värme och låt sylten sjuda i cirka 15–20 minuter. Barnen kan vara med och röra om för att se hur sylten förvandlas och tjocknar.
  6. Under tiden kan ni prata om hur sylt görs och varför sockret och värmen är viktiga för att konservera lingonen och skapa den söta smaken.
  7. När sylten har tjocknat och lingonen är helt mjuka, tar ni bort kastrullen från värmen.
  8. Låt sylten svalna en stund och förklara för barnen att den kommer att tjockna ännu mer när den kallnar.
  9. När sylten har svalnat häller ni upp den i rena och torra burkar. Tips Barnen kan vara med och dekorera burkarna.
  10. Förvara syltburkarna i kylskåpet och använd den läckra hemgjorda lingonsylten till pannkakor, gröt, yoghurt eller vad ni än önskar!

Smaklig måltid önskar

Viktoria Reuterhäll

Matpirat och speciallärare