Sommarlov, semester och mat 

Visst är det skönt att vara ledig men ibland känns det som att det enda man gör är att planera, handla och laga mat till hungriga barn. När frukosten är avklarad ska man förbereda lunchen och sen är det dags för middag och sen börjar det om. Under ledigheten är det inte alltid lika lockande att tillbringa långa timmar i köket, men samtidigt vill vi äta gott, för mat är absolut en viktig del av ledigheten.

Här kommer några tips som kan underlätta sommarens matplanerande.

Bra basvaror att ha hemma:

  • Färsk frukt och grönsaker. Jag försöker välja säsongens frukt och grönsaker för bästa smak och kvalitet.
  • Krossade tomater, bönor, kikärtor, tonfisk och majs är exempel på konserverad mat som har lång hållbarhet och kan användas i många olika sallader och grytor.
  • Ris och pasta har ofta varit basen i många av mina rätter och kan lätt kombineras med olika proteinkällor och grönsaker för att skapa varierande och mättande måltider.
  • Jag gillar att använda matolja (olivolja eller sesamolja) på maten, det ger god smak och är bra för magen. Olika kryddor både torkade, frysta eller färska är bra att ha hemma för att variera smakerna.
  • Fryst mango är perfekt att ta fram när sötsuget pockar på. Mina barn har gillat att äta mango både fryst och tinad.
  • Det är verkligen inget fel att ha färdig mat i frysen som köttbullar eller fiskpinnar, de har räddat många middagar hos mig.


Planera för flera dagar:

  • Jag har ofta lagat lite extra mat för att ha matlådor redo för kommande dagar. Rester, tycker jag, är ett perfekt sätt för att spara tid och ingen har dött av att äta samma mat två dagar på raken 😉. Jag tycker också att
många grytor blir ännu godare dagen efter när smakerna har fått tid att mogna.

Laga lite extra, återanvänd ingredienser:

  • Att koka lite extra potatis och grilla några extra kycklingfiléer till middagen är ett bra tips. De ingredienserna blir perfekta som bas i en matig sallad till lunchen nästa dag. Eller så kan man använda kycklingen till att göra wraps, bara att tillsätta lite majs och ost.
  • Vill man laga mat med minimal ansträngning kan man använda kökets hjälpredor, som slow cookers eller tryckkokare.
  • Har du testat Matpiratens matmuffinsrecept, passar till både frukost, lunch och middag? Gör gärna många muffins när ni håller på och frys ner. Våra Matmuffinsrecepten är anpassade för barn. Det är perfekt att låta barnen laga maten, då får du mer ledig tid utanför köket 😍.

Jag har märkt att jag ibland har serverat måltiderna lite för snabbt inpå varandra och då har mina barn lämnat mycket kvar på tallrikarna. Har man inte barn som blir sura, griniga och förpestar tillvaron för alla andra i familjen när blodsockret sjunker kan man vänta lite längre med maten. Hemma hos mig har det varit bättre att servera maten när barnen varit hungriga och inte bara lite sugna. Maten har blivit uppäten, magarna mätta och alla har stått sig bättre fram till nästa måltid.

Har man lite äldre barn hemma märker man snabbt att de har en förmåga att vända på dygnet under sommaren. När de kliver upp är det dags för oss andra att äta lunch. Då har det många gånger blivit en kombinerad brunch. Jag slutade muttra över missad frukost och att inte vända på dygnet. Det bästa med att äta är ändå gemenskapen.

När jag har haft en plan för vad vi ska äta några dagar framöver har jag kunnat slappna av bättre och njuta av min ledighet. Underbara ledighet!