Jag älskar Matpiratens tallriksmodell för barn!

Matpiratens tallriksmodell är en fantastisk metod som hjälper mig att skapa varierande och näringsrika middagar tillsammans med mina två barn Mio 5 och Lou 8 år. Det är så enkelt, allt som krävs är en kortlek fylld med bilder på mat, ett matschema och några minuter av vår vardag. Tillsammans spelar vi fram våra middagar. Förutom att vi umgås lär vi oss också om vad kroppen behöver för näringsämnen för att växa och må bra.

Kortleken

När jag tar fram Matpiratens kortlek är det som att öppna en skattkista av matinspiration. Kortleken består av olika matkategorier och ingredienser som barnen och jag kan använda för att skapa måltider som passar deras unika (läs; kräsna😉) smaker. Ibland delar vi upp kortleken i kategorier – proteiner, fetter, antioxidanter och kolhydrater – och använder dem som pusselbitar för att komponera hälsosamma och varierande måltider. Vi samlas runt köksbordet och turas om att dra ett kort från varje kategori. Det blir som att spela ett spel, och mina barn älskar att få vara med vara med och bestämma vad vi ska äta. Genom att använda kortleken blir middagsplaneringen både enkel och rolig! Andra gånger spelar vi ”Finns i sjön” då får vi klura lite mer för att komma på vad vi ska laga eftersom man inte vet vilka kort man får upp. Det kan bli nya spännande rätter 😁 och jag får öva mig på att inte slaviskt följa recept.

Att se mina barn lära sig om olika näringsämnen är otroligt tillfredsställande. Med hjälp av kortleken kan vi diskutera varför det är viktigt att äta olika livsmedel och hur varje livsmedel på tallriken påverkar deras hälsa och välbefinnande. De får en praktisk förståelse för varför vi behöver proteiner för att bygga starka muskler, fetter för energi och smidighet, antioxidanter för att skydda kroppen och kolhydrater för att ge bränsle till hjärnan och kroppen.

Helt enkelt…..

Jag kan verkligen rekommendera Matpiratens tallriksmodell och kortlek till alla föräldrar och barn. Det är verkligen en bra investering i våra barns hälsa och kunskap om mat.

Lotta, mamma och fritidspedagog