Engagera barnen i matlagningen är nyckeln till framgång

Att känna sig involverad i planeringen, förberedelserna och de sociala aspekterna av att äta är det mest effektiva verktyget för att uppfostra hälsosamma matglada barn.

 

Så. Klara, färdiga, gå … engagera ditt barn i att laga mat. Om du inte kan få dig själv att riktigt ärligt involvera dem, låtsas duger😉 , längre ner får du veta varför. Låt dem välja mellan två alternativ som du väljer.

 

Tips 1. Enklast är att låta dem tvätta grönsaken/frukten (leka i vatten) eller om du har en, snurra till salladen att få snurra. 

 

Tips 2. Om du lagat maten så låt dem kolla om det är tillräckligt med kryddor. Låt dem smaka och lägga till en liten mängd om de säger att det behövs mer. Enklast är att göra det med salt, men vänta bara tills ditt barn säger: -Mamma, det behövs lite mer spiskummin och ingefära!✌️

 

Vi vet att det kräver extra ansträngning att involvera dina barn och att det är ett rörigt förslag.

Så, varför är det värt det?

 

Barn älskar att laga mat – det är både utforskande och experimenterande och det kommer att resultera i en positiv koppling till maten de är involverade i att planera, förbereda och sedan ska äta.

 

Att involvera dem kommer också att göra det möjligt för dem själva att göra bättre val när de är på egen hand, till exempel vid skollunchen.

 

Att involvera dina barn leder oundvikligen till A-ha ögonblick ⭐

⭐Vänta tills ditt barn serverar sig själv från de grönaste grönsakerna utan någon uppmaning från dig.

⭐Läser på flingornas etikett i butiken och föreslår att de ska bytas till ett bättre alternativ.

⭐Börjar prata med någon om en ny grönsak att prova, eller överraskar dig med att laga en hälsosam måltid utan din inblandning? 

Jag har testat alla tipsen med Matpiraten de senaste 10 åren och alla dessa har hänt mig.

 

Om du tänker: Sysslor känns lite som ett straff. Jag vill inte att mina barn ska känna så. Dessutom, om mina barn är involverade i matlagning, slutar det bara med ännu mer röra och kladd eller mindre smak av mat . Dessutom tar det massor mer tid 😤

 

Prova tänk på detta istället: Jag bjuder in mina barn att vara en deltagande familjemedlem och varje liten sak de gör kommer att öka deras engagemang och glädje. Att lära sig göra en positiv insats är en belöning i sig och när de är involverade blir de automatiskt investerade i resultatet. De kommer så småningom att göra mer komplicerade uppgifter, laga mat på egen hand mycket lättare och de kommer att navigera bättre som tonåringar. Lite matmissar lagat med kärlek smakar ännu bättre! 🤩

 

Kramar från Matpiraten