En del barn gillar verkligen att äta enkelt.

Det vill säga att det är tydligt uppdelat vad man äter och inte så många olika saker blandade med varandra. Att man kan se vad det innehåller och att det går att känna igen de olika råvarorna. Så det är tryggt med vad som ska stoppas i munnen.

 Enkelt kan bli väldigt spännande med Matpiraten och det gör att barnen tycker så mycket om honom. Ja, han gillar att skryta lite 🙂 Det kan också bli mycket variation på samma råvaror om kryddningen och tillagningen varieras. Här är konsistens och form kanske det som är viktigt.

Oftast är det här en period som barnen har, de är petiga med maten men det brukar försvinna i 6-års åldern. För vissa barn fortsätter det att vara ett problem som då kan handla om undvikande/restriktiv ätstörning

När barnet inte vill äta

 så att de får tillräckligt med näring i förhållande till behov finns det en diagnos som heter Avoidant Restrictive Food Intake Disorder, förkortas ARFID Den uppmärksammades och beskrevs 2013 och just nu samlas det in data från BVC i Västra Götaland. Målet är att få in data från 3000 barn och det handlar inte om att det finns en koppling till kroppsuppfattningen. Det går att läsa mer om det på Hjärnfondens sida som även är med och stödjer denna studie.

Enkelt recept på enkel mat kan vara nyttig mat

När Matpiraten får visa att kroppen behöver äta av alla näringsdelar och barnen kan vara med och välja har det många gånger varit lättare för dem att kunna välja till en råvara. Den kan få ligga på sidan av den välbekanta middagen för att få kika lite, dofta lite och bli bekant med en ny smak. Att beskriva doften av den kan vara första steget och att vi vuxna visar att det går att äta.

Lycka till med nya smaker och middagar i köket!

Vi på Matpiraten älskar att prata barn och mat så kan vi dela med oss av våra erfarenheter på något sätt. Tveka inte att höra av er  ⭐