Känner du igen det här exemplet: När ditt barn precis började prata blev du mer medveten om språket (som svordomar) och slutade använda vissa ord som du inte vill att ditt barn ska upprepa.

Som förälder påverkar vårt beteende automatiskt barnen och formar deras beteende. 

När du äter med barnen vill du också att så många som möjligt av dina egna ätbeteenden går att härma. Sitta ner i lugn och ro. Tugga många gånger. Lägga undan mobilen. Prata om smakerna och färgerna på maten.

Du kanske har märkt att du kan prata och förklara och försöka övertyga ditt barn om nyttig mat. Kanske är det en enormt frustrerande känsla samtidigt som det fungerar på det här sättet 

– om du vill att ditt barn ska bli bättre på något – bli bättre på det själv.

Det är det mest effektiva verktyget när du lär dig att använda det till din fördel. Vill du ge något bättre till ditt barn – detta är vägen. Försök!👍🏽 Fundera på vilka budskap ditt ätbeteende sänder högt och tydligt.

🐵Härmapan ser och härmapan gör – kan också vara en 2-vägs väg.

Fundera även om du vill lägga till beteenden som du ser hos ditt barn och som du själv skulle vilja kopiera. 

 

Om du tänker: 🤔  Jag behöver inte ändra mina matvanor för att mitt barn ska äta bättre. 

Testa tänk så här istället:🤗  Att vara en bra förebild är det snabbaste, enklaste och mest effektiva sättet att påverka mitt barn. Det kommer att göra nytta och vara gott för mig och rädda mig från att hålla ändlösa föreläsningar förgäves. 

 

Beröm dig själv för alla små steg du tar för att bli en bättre förebild! 💖

 

Lycka till och många kramar från Matpiraten 🥕