⭐Engagera barnen i maten är NYCKELN till framgång ⭐

Att känna sig delaktig i planeringen, förberedelserna och den sociala delen av att äta är både det enskilt mest effektiva verktyget för att uppfostra barn att äta hälsosammare och det som oftast ignoreras eller missförstås av föräldrar.  😍

Prova idag

Klara, färdiga, gå!! … engagera ditt barn i att laga mat. Om du inte kan få dig själv att faktiskt involvera dem, låtsas duger. Låt dem välja ett av två tillgängliga alternativ.

Enklast: låt dem tvätta frukten (leka i vatten) eller om du har en salladsslungare, snurra salladen i slungan.

Om du lagat något : låt dem kolla om det har tillräckligt med kryddor. Låt dem smaka av och tillsätt en liten mängd om de säger att det behövs mer. Enklast är att göra med salt.  (men vänta tills ditt barn säger: Mamma, det behöver lite mer spiskummin och ingefära! 😜)

Vi vet att det kräver extra ansträngning att involvera dina barn och det är ett rörigt förslag.

Varför är det värt det?

Barn älskar att laga mat – det är en form av utforskande och experimenterande såväl som ett rollspel.

Låtsas eller verklighet, det kommer att resultera i en positiv koppling till maten när de är involverade i att planera, förbereda och laga.

Att involvera dem kommer också att göra det möjligt för dem att göra bättre val när de är på egen hand eller utanför hemmet, till exempel vid skollunchen.

Att involvera dina barn leder oundvikligen till A-h-a-ögonblick:

Vänta tills ditt barn:

  • serverar sig själv från de grönaste grönsakerna utan någon uppmaning från dig, (plockade självmant grönsaken i butiken),
  • läser en etikett i butiken och föreslår att den ska bytas ut till ett bättre alternativ,
  • har ett samtal med en kompis på skolan och föreslår en ny grönsak att prova,
  • eller överraskar dig med att laga en hälsosam måltid medan du inte kollar?

Jag har testat alla tips med Matpiraten metoden de senaste fyra åren och alla dessa hände mig.

Om du tänker: När jag var liten gavs sysslor ut som ett straff. Jag vill inte att mina barn ska känna så. Dessutom, om mina barn är involverade i matlagning, slutar det bara med en större röra och sämre utseende eller smak på maten. .

Prova detta istället: Jag bjuder in mina barn att vara en deltagande familjemedlem och varje litet steg kommer att öka deras engagemang och glädje.

Att lära sig att bidra positivt är en belöning i sig, men när de är med investeras de i resultatet.

De kommer att hitta mer komplicerade uppgifter och laga mat på egen hand så småningom, mycket lättare och de kommer att navigera tonårstidens mat bättre.

Lite rörig mat smakar ännu bättre!

Kramar

Matpiraten

Nästa inlägg: “Vad kan de egentligen göra?” är fel fråga